Menu

Παρουσιάσεις ομιλητών ημερίδας με θέμα «Γεωργία Ακριβείας και Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Το Έργο VITAL»


Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελική Ημερίδα του Έργου VITAL με τίτλο «Γεωργία Ακριβείας και Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Το Έργο VITAL». Το ερευνητικό Έργο «Ευέλικτο Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην Γεωργία (Versatile Internet of Things for AgricuLture – VITAL)» υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-02296). Η διαδικτυακή Ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και συντονίστηκε από τον Δρ. Περικλή Χατζημίσιο, Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.  .

Κατά τη διεξαγωγή της εκπρόσωποι από τα μέλη της κοινοπραξίας παρουσίασαν αναλυτικά τα ευρήματα του Έργου στο κοινό το οποίο μαζικά παρακολούθησε τις ομιλίες. Η έναρξη της Hμερίδας κηρύχθηκε από τον Δρ. Ανδρέα Συμεωνίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια ο Δρ. Συμεωνίδης παρουσίασε το έργο VITAL, πραγματοποιώντας επίδειξη της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε κατά την υλοποίηση του έργου για την παρακολούθηση της κατάστασης του αγρού.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δρ. Βασίλειος Άμπας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο Δρ. Άμπας κατά την ομιλία του σκιαγράφησε την επικρατούσα κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα δίκτυα αισθητήρων αγρομετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων το οποίο συνεχώς αναπτύσσεται.

Tο λόγο έλαβε ο Δρ. Βασίλειος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάτης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Ο Δρ. Βλάχος παρουσίασε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και ζητήματα  ασφάλειας στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίστηκαν με την ομιλία του κ. Δημήτριου Κουβά (Scientact S.A.), ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της συλλογής αγροπεριβαλλοντικών μετρήσεων. Ο κ. Κουβάς με την ομιλία του έδειξε το δρόμο για την αξιοποίηση των τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του IoT σε εφαρμογές πέραν της γεωργίας. Η εταιρεία Scientact S.A. έχει έντονη παρουσία τα τελευταία 25 χρόνια στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των εφαρμογών της, στους τομείς του εξοπλισμού περιβαλλοντολογικής έρευνας, βιομηχανικών εφαρμογών και εργαστηριακού εξοπλισμού.

Την Ημερίδα κλήθηκε να ολοκληρώσει με την παρουσίασή του κ. Γεώργιος Πράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Infinite, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και παραγωγή μιας ευρείας γκάμας λύσεων βασισμένων στις τεχνολογίες του IoT. Ο κ. Πράτος παρουσίασε τις εξελίξεις στο χώρο των IoT τεχνολογιών, ενώ σκιαγράφησε το αύριο των εφαρμογών τους στη Γεωργία Ακριβείας. Παράλληλα, παρουσίασε την αρχιτεκτονική του IoT συστήματος άρδευσης το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου στις εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ., σε νεαρό ελαιώνα, καθώς επίσης και τα προϊόντα της Infinite τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά της Ρωσίας, της Χιλής και της Πορτογαλίας.

Οι προσκεκλημένοι με τις ειδικές γνώσεις που μοιράστηκαν με το κοινό προσέφεραν γόνιμο έδαφος για διάλογο με τους συμμετέχοντες οι οποίοι μαζικά παρακολούθησαν τη διαδικτυακή Hμερίδα.

Μπορείτε να βρείτε τις διαφάνειες από τις παρουσιάσεις στα ακόλουθα πλαίσια (για αργές συνδέσεις προτείνεται να χρησιμοποιήσετε νέα καρτέλα (Open in new tab):

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

«Παρουσίαση και αποτελέσματα του Έργου VITAL» Ανδρέας Συμεωνίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

«Πράγματα στη Γεωργία Ακριβείας» Γεώργιος Πράτος (INFINITE)

«Εφαρμογές του VITAL πέραν της Γεωργίας» Δημήτρης Κουβάς (SCIENTACT)

Ετικέτες: , , , ,
Copy link
Powered by Social Snap